2014 / 2015 – Week 5 + 3 dagen

Bij Daylesford – Pine Lodge

Dag 29

03-01-2015 026 Rushworth

Rushworth, een typisch Australisch stadje

Wederom een hete dag met veel wind, de alarmbellen staan hier dan ook op rood v.w.b. branden, overal is de “highest fire alert” in werking. Er zijn ook diverse branden, gelukkig hebben wij die niet gezien maar bij Adelaide is het echt verschrikkelijk. Maar geen wonder want het is hier gortdroog en op die wind valt geen pijl te trekken, die lijkt wel van alle kanten te komen.

We zaten nog 200 km van Shepparton waar we Wendy en Pete op zouden gaan zoeken. Wendy en ik kennen elkaar al sinds 1983, toen begon de vriendschap als schrijfvriendinnen. Elke keer dat we hier waren hebben we ze ook opgezocht en ik meerdere weken bij ze gelogeerd toen ik hier in 2001 en 2003 alleen was.

De route was prachtig door een schitterend heuvelachtig gebied met veel wijnstokken, die worden uiteraard bevloeid en het verschil is enorm, heel mooi groene wijngaarden in een verder geel, dor gebied.

We hebben boodschappen gedaan in Shepparton waar we inmiddels aardig de weg weten en zijn daarna naar Wendy en Pete in Pine Lodge, 12 km van Shepparton, gereden. We waren daar om een uur of drie.

Als altijd was het weer heel gezellig, Lorna, de moeder van Wendy kwam ook even langs om ons te begroeten. We hebben later heerlijk gepoedeld in het mooie zwembad van Wendy en Pete en daarna heerlijk op de veranda zitten kletsen.

Even later kwamen Albert en Roz, die kenden we al van eerdere bezoeken. En later op de avond hebben we heerlijk met zijn allen gegeten, erg lekker en erg gezellig.

Het was buiten de hele nacht nog 25 graden, gelukkig hadden we een ventilator van Pete en Wendy in de camper, was erg lekker. We hebben wel airco die we kunnen gebruiken als we op stroom staan maar het gevolg is dan dat de boel in de bank bakken nat wordt! Bovendien vinden we het vaak te koud, in de auto houden we de airco ook altijd laag, als we ‘m al gebruiken!

Pine Lodge – Lake Hume

Dag 30

04-01-2015 042 Bij Lake Hume

Aan Lake Hume

Om acht uur waren op en hebben we met Wendy en Pete ontbeten en koffie gedronken en uiteraard lekker zitten kletsen

Om tien uur zijn we vertrokken en via o.a. Wangaratta richting de bergen gaan rijden. Uiteindelijk zijn we bij Lake Hume, een stuwmeer, gestopt. Zo’n mooi meer waar nog veel restanten van gums in staan, heerlijk om hier te zwemmen en te relaxen.

Het landschap is hier ook prachtig, het wordt al heuvelachtiger en ook hoger, een prachtig gebied! Het was een bewolkte, gelukkig, warme dag maar wel wat minder warm dan de afgelopen dagen.

Lake Hume – Murray River dichtbij Snowy Mountains

Dag 31

05-01-2015 121 Aan de Murray River

Aan the mighty Murray!

Om een uur of acht zijn we weer vertrokken en eerst een stukje terug gereden. We hadden namelijk ontdekt dat de Ettamogah Pub in het gehucht Table Top dichtbij was. Dit is een uit een strip van Ken Maynard nagebouwde pub, in Queensland staat er ook een. Het zijn hele geinige stripverhalen met van die plaatjes waar je elke keer weer wat nieuws op ontdekt. Ik was hier al eens geweest en heb destijds een stripboek gekocht, Hans was hier nog nooit geweest. Alleen lijkt het er nu op dat het niet meer open is, we konden nergens de openingstijden vinden en om 10 uur was er nog niks open, bovendien leken een aantal gebouwen aardig in verval te zijn, jammer!

Dus vervolgens terug gereden naar Bellbridge aan Lake Hume, op een uitgebreidere wegenkaart hadden we namelijk ontdekt dat er een klein weggetje langs die kant van het stuwmeer loopt, de overkant van onze plek gister, die kant is ook behoorlijk toeristisch. En wat was dat een mooi en rustig weggetje, heel smal maar vaak vlak langs het meer dat omgeven is door laaggebergte met boerderijen en bosjes en in het meer de restanten van machtige gums die hier stonden voordat ze het onder lieten lopen, in het meer ook enorm veel vogels.

Later zijn we naar Granya gereden en kwamen aan een andere tak van Lake Hume terecht, net zo fraai! Het stuwmeer gaat geleidelijk over in de Murray River en daaraan vonden we een wereldstek, direct aan de rivier, zwemmen kon helaas niet, te gevaarlijk vanwege boomstronken. Hierdoor zijn we om 12.30 uur al gestopt wat zo’n mooie plek vind je waarschijnlijk zo snel niet meer. Je ziet hier zoveel vogels waaronder kaketoes, Crimson rosella’s (moeilijk te fotograferen maar ik heb ze!), witte reigers, pelikanen, kookaburra’s en nog veel meer, echt een stek om te blijven dus!

Het was weer erg warm, gelukkig wel wat bewolking en wind.

Murray River dichtbij Snowy Mountains – Berridale

 Dag 32

06-01-2015 035 Kosciuszko NP

Kosciuszko NP met een ietwat overdreven benaming bovenop een berg!

Tegen acht uur onze prachtige plek verlaten en verder langs de Murray River gaan rijden. Al vrij snel zagen we weer een prachtige plek waar we zo hadden willen blijven, hier hebben we koffie gedronken.

Hierna bereikten we al vrij snel het hoogste berggebied van Australië, de Snowy Mountains, ook heel bekend van de film The man from Snowy River. De hoogste berg is Mount Kosciuszko, ruim 2000 meter hoog. We zijn door het Kosciuszko NP naar Jendabayne gereden en wel over letterlijk “a long and winding road”. Het grootste deel van deze 100 km lange route reden we door eucalyptus bossen die op de hellingen groeien. Uiteindelijk kwamen we op een hoogte van 1580 meter, de omgeving hier was heel bijzonder met allemaal dode bomen, niks anders dan allemaal staken, een heel apart gezicht. Via Thredbo, een typisch ski dorp, zijn we afgezakt naar Jindabyne. Iets verder vonden we een prima overnachtingsplek, vlakbij de doorgaande weg maar voor je gevoel zit je midden in de natuur. Er zitten hier veel kookaburra’s, heerlijk dat lachende geluid dat ze maken!

In de avond moesten we naar binnen, we zitten nog vrij hoog en het is hier gewoon te fris om buiten te blijven zitten.

Berridale – Shoalhaven River bij Braidwood

Dag 33

07-01-2015 044 Tussen Cooma en Braidwood

Geweldige creaties kom je tegen!

Wederom op tijd vertrokken en een fantastische route gereden, eerst naar Lake Eucumbene en vervolgens naar Cooma, dat was niet ver door de uitlopers van de Snowy Mountains. Vanaf Cooma zijn we via Countegany richting Braidwood gereden, deels over en door de Great Dividing Range, ook een berggebied dat van zuid naar noord Australië loopt, dit is laaggebergte. Ongeveer de helft hiervan reden we over een niet al te beste gravel road. De omgeving maakte echter alle ongemak goed! Eucalyptusbossen, mooie groene heuvels met boerderijen en prachtige planten en vogels. Er zitten ook kangoeroes en wombats maar die zie je niet of nauwelijks, alleen helaas als ze aangereden zijn.

Een stukje ten zuiden van Braidwood vonden we om half twee een prachtig plekje aan een riviertje. We hebben nu een aantal routes die we deze laatste dagen kunnen rijden, korter en langer, stoppen we vroeg dan kiezen we het kortere alternatief. Belangrijkste is nu lekker nog genieten van de prachtige omgeving en plekjes nu het nog kan. We naderen Sydney al aardig.

Wat later in de middag kregen we nu voor de derde opeenvolgende dag een donderbui met regen, het koelt er wel lekker van af! Het heeft behoorlijk lang geregend, gaf mij mooi de gelegenheid om de foto’s door de verwerking te halen!

Shoalhaven River  – Shoalhaven River

Dag 34

08-01-2015 013 Overnpl aan Shoalhaven River

Poedelen in Shoalhaven River, heerlijk aan het einde van een warme dag!

We zijn vanmorgen eerst naar Braidwood gereden en vervolgens naar Batemans Bay, een druk toeristenoord aan de oostkust waar we de laatste boodschappen hebben gedaan. Daarna langs de kust, die je helaas bijna niet ziet, highway 1 tot iets ten zuiden van Nowra gevolgd, mooi maar erg toeristisch en derhalve erg druk. Dus zijn we het binnenland weer ingegaan en kwamen we weer op/in The Great Dividing Range terecht en werd de route weer erg mooi net als gisteren. Via een kleine weg konden we doorsteken richting Goulburn en aan deze weg vonden we een machtige plek aan de Shoalhaven River, dezelfde rivier als waar we gisteren aan stonden! We hebben vandaag wel heerlijk in de rivier gepoedeld, dat kon hier wel, heerlijk want het was best warm! En jawel in de avond wederom onweer!

Ook onderweg weer een tijdje internet ontvangst gehad en zo lazen we over de vreselijke, laffe aanslag op de mensen van Charlie Hebdo in Parijs, walgelijk! Die gasten vinden zichzelf helden maar feitelijk zijn ze verschrikkelijk laf in mijn ogen, ongewapende mensen neerknallen en een al gewonden agent simpelweg executeren …… dat is gewoon laf! Zo triest allemaal, voor die figuren mag en moet geen genade bestaan!

Shoalhaven River – Hampton

Dag 35

09-01-2015 011 Abercombie River NP

Hier stonden we feitelijk in Abercombie River, we moesten door het water om hier te komen 🙂

Deze keer een niet zo lange maar wel een erg mooie route gereden via Goulburn en Oberon richting Katoomba. We reden door een prachtig heuvellandschap met landerijen, voornamelijk veeboerderijen, maar ook met veel ongerepte natuurgebieden met eucalyptusbossen, kreekjes en een hels kabaal makende krekels.

We hebben  overwogen om bij, bijna in, Abercombie River te blijven, heerlijk onder de bomen en de mogelijkheid om even lekker in het water te poedelen. Een waarschuwing voor zware vallende takken hield ons tegen, het waren erg oude bomen en er werd wederom onweer verwacht, wat overigens ook weer kwam. Het was wel een wereldplekje!

Tussen Oberon en Katoomba vonden we een rommelig maar goed plekje met een mooi uitzicht. We zitten nu in de Blue Mountains, een onderdeel van The Great Dividing Range.

Het weer was nogal wisselvallig, van heet tot tamelijk fris en forse buien. Vandaar dat het hier zo mooi groen is!

Hampton – Bilpin

Dag 36

10-01-2015 022 In the Blue Mountains

Fantastische varens in the Blue Mountains

We hebben vandaag een korte maar mooie  rit door de prachtige Blue Mountains gemaakt. Het is hier rotsachtig en bergachtig met diverse dorpen, landerijen maar vooral veel natuur, planten (vooral fantastische varens), bossen met  verstopte watervallen en kloven enz.

Helaas hebben we geen tijd meer om het enorme nationale park hier te verkennen, morgen naar de camping en inpakken, schoon maken en opruimen en wie weet nog een tripje naar Sydney. We zijn op een leuke plek bij het dorp Bilpin gestopt, internet werkte hier goed en dat was nodig want we moesten inchecken en om een knappe plek te krijgen in het vliegtuigen kun je dat het beste doen zodra het mogelijk is, 48 uur voor vertrek. En dat is ook gelukt, helaas waren de plekjes die we graag zouden willen al bezet, het is niet anders.

Bilpin – North Narrabeen

Dag 37

10-01-2015 026 Ons fijne campertje

Ons fijne campertje heeft ons heerlijke weken bezorgd!

Zo jammer, het bleef maar regenen, ’s avonds werd het pas droog. Dus ’s morgens maar naar Sydney gaan rijden en gekeken waar Apollo zit, het was daar erg rustig, later zouden we er achter komen waarom! Vervolgens zijn we naar de camping gegaan waar we om 10 uur waren.

Het was nogal een mega camping waar iedereen heel on-Australisch dicht op elkaar stond, niet echt ons ding! Maar de voorzieningen waren goed en netjes en verder moesten wij toch opruimen, inpakken en schoonmaken. Hierbij kwam die regen wel erg ongelegen, ik had gehoopt de tassen buiten te kunnen zetten en in te pakken, in het kleine campertje werd het wel erg krap maar het was niet anders. Uiteindelijk was alles ingepakt, twee grote en zware tassen en een groot pak dat deze keer per luchtpost naar huis ging, er zitten o.a. onderdelen van de generator in en alles zou wel erg naar benzine gaan stinken als het een maand of vier of langer onderweg is en dat krijg je er dus nooit meer uit!

Ook de auto goed schoongemaakt en alle troep opgeruimd, daar zijn we zo’n beetje de hele dag mee bezig geweest, een zweterig klusje want het was erg benauwd, erg vochtig.

’s Avonds was het droog en zijn we naar een pizzeria gewandeld waar we heerlijk buiten gegeten hebben. Later nog bij de camper buiten gezeten en de laatste biertjes opgemaakt.

North Narrabeen – Sydney – Singapore – Andijk

Dag 38 en 39

12-01-2015 007 Bij North Narrabeen

De laatste foto’s voordat we naar het vliegveld moesten

Redelijk op tijd van de camping vertrokken, na een nacht regen was het weer wat opgeknapt, het was wel grijs maar droog en een lekkere temperatuur.

Na het ontbijt zijn we vertrokken en hebben in de buurt van de camping nog een uurtje aan het water gestaan, dat nadat we ons mega (dure) pakket gepost hadden.

Daarna zijn we via de beroemde Sydney Harbour Bridge naar Apollo gereden en die bleek dus verhuisd te zijn, het was gisteren wel erg rustig vonden we maar daar zochten we niks achter want het was zondagmorgen vroeg en dus ook normaal gesproken nog gesloten. Van de reisagent hadden we kaartjes gekregen waar we de camper op konden halen en inleveren en tja die klopte dus niet meer! Niet handig! Ze zitten nu een heel eindje verderop en ook een stuk verder van het vliegveld en ze zitten daar nog maar kort in noodgebouwen e.d. alles moet nog gebouwd en aangepast, ruimte hebben ze daar wel en gezien het aantal auto’s dat daar stond hebben ze die ruimte wel nodig ook. Maar het was daar door de verhuizing een behoorlijke puinhoop, het meisje dat ons hielp (wij hadden was haast omdat we een vlucht moesten halen) sprak heel slecht Engels en alles ging nogal vreemd, de volgende keer maken we de auto niet meer zo brandschoon, er wordt nauwelijks naar gekeken!

Het werd zo een flinke lange en dure taxirit naar het vliegveld, i.p.v. 5 km was het nu een km of 30! Op het vliegveld hebben we gelijk de bagage afgegeven, zijn door de douane en beveiliging gegaan en hebben daarna lekker gegeten en gewinkeld. Onze vlucht naar Singapore vertrok om 16.10 uur, precies op tijd.

Het was een prima vlucht met vier uur lang uitzicht op Australië, mooi! Wat is het toch een enorm land! En helaas zeven uur lang trappen in mijn rug van een jongetje dat achter me zat, er wat van zeggen hielp nauwelijks. De vlucht was wat korter dan gepland, bijna een uur minder en dat is alleen maar lekker.

We zijn dus ruim op tijd in Singapore aangekomen en hebben daar op ons gemak de gate voor de vlucht naar Amsterdam opgezocht, het is een enorm vliegveld dus dat was een aardige wandeling. Ook de vlucht naar Amsterdam vertrok weer keurig op tijd. Door de tegenwind werd het wel een enorm lange vlucht, 14 uur aan een stuk is heel erg lang! Gelukkig hebben we met behulp van slaappillen wel wat kunnen slapen, ook hadden we drie stoelen voor ons beiden, de vlucht was lang niet vol.

Om zeven uur waren we op Schiphol en om acht uur hadden we de bagage, altijd weer heel prettig om die tassen terug te zien! Daarna hebben we nog een uurtje op Wil moeten wachten omdat die in een mega file stond, van Hoorn tot de Coentunnel stond het vast! Om tien uur waren we thuis na een heerlijke vakantie! Het weer zat niet helemaal mee, het was erg vaak heel erg winderig en bewolkt maar de temperaturen waren aldoor prima! We hebben 8000 km gereden, de camper was prima en we hebben veel moois gezien! Kortom ja we gaan nog wel een keer Down Under maar dan weer naar het noorden wat toch echt wel ons favoriete deel is maar de nationale parken die we nu bezocht hebben waren ook geweldig, het is daar zo goed voor elkaar en alles is zo goed bereikbaar, top!