2014 – Week 3

Ceduna – Dichtbij Venus Bay

Dag 15

20-12-2014 139 Sterrenhemel versie 3

De sterrenhemel is zo mooi hier, zoveel sterren, echt ongelofelijk en jawel mijn eerste geslaagde opname van de Melkweg!

Vandaag een verrassend leuke route gereden. Ooit zijn we in deze omgeving geweest maar toen mochten we met het busje dat we gehuurd hadden geen gravel roads rijden en als je op het asfalt moet blijven mis je hier eigenlijk het meeste moois.

Vanuit Ceduna zijn we richting Streaky Bay gaan rijden, over de Flinders Highway, niet echt spannend maar er was geen alternatief. We zijn onderweg afgeslagen naar een parkeerplek die aangegeven stond en die was direct aan de kust bij de jetty van het kleine vissersplaatsje Haslam. De kust was echt prachtig daar, ik verwonder me elke keer weer over die prachtige heldere, schone azuurblauwe zee.

Daarna zijn we naar Streaky Bay gereden waar we ook even gestopt zijn, een leuk klein kustplaatsje. Daarvandaan zijn een paar toeristen routes aangegeven en we hebben de prachtige Westall Way Tourist Drive gereden, een vrij lange route over gravel roads langs o.a. High Cliffs met fantastisch uitzicht op de kliffen, The Granites, granieten rotsen in zee en Smooth Pool met rotsen met poelen, strand en een prachtige branding. Verder kwamen we langs een paar hele kleine plaatsjes zoals Sceale Bay met al zijn nieuwe huizen, in 2009 is dit plaatsje ontstaan. Zo te zien met veel tweede huizen van de happy few met dikke jachten en auto’s voor de deur.

Hetzelfde geldt voor Venus Bay, een mooi plaatsje aan een dito baai. Daar in de buurt vonden we een prima overnachtingsplek. Inmiddels was de wind weer aangewakkerd en dat was lekker omdat het een hete dag was, de eerste echt hete dag. ’s Avonds ging de wind liggen en was het heerlijk buiten. Het was ook helder en ideaal om een poging te wagen al die sterren hier eens te fotograferen, deels eigenlijk best aardig gelukt!

Dichtbij Venus Bay – Dichtbij Kimba

Dag 16

21-12-2014 017 Pildappa Rock

Pildappa Rock heeft heel veel overeenkomsten met de beroemde Wave Rock en is zeker zo mooi maar totaal onbekend, wij vonden deze plek bij toeval!

Een erg warme dag, gelukkig stond er veel wind en was het bewolkt, hierdoor was het wel uit te houden. In de namiddag begon het af en toe heel licht te regenen.

We hebben een supermooie rit gereden waarop de tegenliggers die we gezien hebben op één hand te tellen zijn. We zijn eerst naar het plaatsje Minnipa gereden, hier vonden we de benodigde info om naar de Gawler Ranges te gaan en om Pildappa Rock te bezoeken.

Pildappa Rock was het eerste doel en het was enorm mooi, een flinke rots in een verder vrijwel vlak landschap. De wanden waren dusdanig geërodeerd dat het deels heel erg op de bekende Wave Rock leek. We zijn hier een heel tijdje gestopt en later zijn we rond de rots gereden en nog een paar keer gestopt om te fotograferen. Feitelijk is deze plek totaal onbekend, in de boekjes vind je ‘m niet en dus heb je zo’n mooie plek helemaal voor jezelf. Het was zondag, de vakanties zijn hier begonnen maar geen mens te zien!

Hetzelfde geldt voor de Gawler Ranges, wij zagen wel overeenkomsten met de beroemde Mac Donnell Ranges in het rode centrum bij Alice Springs. Maar ook hier kwamen we slechts één andere auto tegen. We zijn hier naar de zogenaamde Organ Pipes gereden, eigenlijk gehobbeld. De route er naartoe was een 4WD pad dat erg heftig was, deels heel erg slecht, 10 km heen en weer terug. Feitelijk was de route mooier dan het doel dat niet echt spectaculair was. De wandeling naar de Organ Pipes was een kleine kilometer heen en ook terug uiteraard. Een gemakkelijke wandeling maar midden op de dag was het wel heel erg warm, het was ruim 40 graden bleek achteraf!

Daarna zijn we via de prachtige Old Paney Scenic Route in het NP richting Kimba gaan rijden. Niet ver daar vandaan vonden we een schitterende plek.

De route was prachtig, deels door de graanschuur van South Australia, deels door een eucalyptusbos en deels langs de afgesleten bergen van de Gawler Ranges. Het was heuvelachtig en erg mooi en afwisselend. En heel erg rustig, topdag!

Dichtbij Kimba – Kanyakka Creek

Dag 17

22-12-2014 079 Overnpl aan Kanyakka Creek

Zonsondergang aan Kanyakka Creek

Alweer op tijd op pad en via Kimba naar Port Augusta gaan rijden. Het was grijs en de hele dag een beetje regenachtig, niet echt hinderlijk overigens. Het was desondanks nog dik 25 graden!

In Port Augusta wat boodschapjes gedaan en getankt. Daarna via Quorn en Hawker door de Flinders Ranges gaan rijden, halverwege beide plaatsjes vonden we een prachtige overnachtingsplek aan de droge Kanyakka Creek. We zijn vaker in de Flinders Ranges geweest maar het is hier zo verschrikkelijk mooi dat het zeker geen straf is om hier nog een keer te gaan kijken. Het is bergachtig, oude afgesleten bergen zoals overal in Australië, daar tussen heb je ook enorme vlaktes, soms een dorp, er zijn veel dieren. Het is echt genieten hier.

Op onze overnachtingsplek heeft het nog even geregend, er kwam een donderbui langs en later scheen de zon!

Kanyakka Creek – Dichtbij Blinman

Dag 18

23-12-2014 119 Flinders Ranges

De magisch mooie Flinders Ranges

Via Hawker zijn we verder de Flinders Ranges in gegaan. De vorige keer zijn we er alleen doorheen gereden via de mooie geasfalteerde weg en ik heb er ooit een dag met een camping tripje doorgebracht. Nu zag Hans een afslag, de Moralana Scenic Drive, 28 km over een track door een landschap dat zo verschrikkelijk mooi was, ongelofelijk! Het was werkelijk een natuurfotografen paradijs en ook nog eens waanzinnig mooie landschappen! Het stikte werkelijk van de emoes met jongen, vaders met de kids want moeders gaat er vandoor zodra de eieren gelegd zijn en vader zoekt het verder zelf maar uit. We zagen enorm veel kangoeroes, ben gek op die beesten, in alle soorten en maten, grote roofvogels, witte kaketoes, rosé kaketoes ofwel galahs en ongetwijfeld nog veel meer dieren die we niet zien. Wat is dat genieten! Hierdoor besloten we om nog een aantal tracks te gaan verkennen. We gaan nu via een omweg naar de highway richting Broken Hill, zo rijden we een behoorlijk lange route door en langs de zuidelijke Flinders Ranges, het is namelijk een enorm gebied.

Na de scenic drive kwamen we op de hoofdweg richting Leigh Creek maar we zijn vrij snel weer afgeslagen naar de Brachina Gorge in het Flinders Ranges NP, een klein deel van de Flinders Ranges is nationaal park. En dat was een werkelijk waanzinnig mooie erg moeilijke route waarop de gemiddelde snelheid 10 km per uur was en de route was 21 km lang! Maar op die manier zie je wel heel veel en in dit geval heel veel moois. Heel ruig miljoenen jaren oud gebergte, meer dan 500 miljoen jaar, de eerste 10 km liep de route voor een groot deel door een groot gevallen rivierbedding, vandaar ook dat met name dit deel zo moeilijk was om te rijden.

Later reden we over een soort hoogvlakte waar het ene magistrale uitzicht het andere opvolgde! Ook hier veel emoes en kangoeroes gezien, dit is echt kicken!

We kwamen uiteindelijk weer uit op de hoofdweg door het nationale park, de weg die we vanmorgen verlaten hadden. Bij het gehucht Blinman zijn we afgeslagen naar een gravel road die ons uiteindelijk richting highway gaat brengen maar dat is nog wel een dag rijden, zeker 260 km!

Wat ben ik blij dat we hier wederom een 4WD auto hebben, met een busje of grotere camper moet je op het asfalt blijven en mis je zoveel moois! Maar je moet bepaalde tracks zoals die van vandaag wel durven rijden, Hans heeft er geen moeite mee gelukkig, voor mij zou het niks zijn denk ik.

Al snel vonden we een wederom wonderschone plek aan een droge rivierbedding, nog mooier als die van gisteren. Heerlijk met veel schaduw, was ook wel nodig want het was inmiddels weer aardig warm geworden!

Dichtbij Blinman – Leigh Creek

Dag 19

24-12-2014 020 Flinders Ranges

De noordelijke Flinders Ranges zijn kaler, niet minder indrukwekkend

Het eerste deel van onze route was zo adembenemend dat we besloten hebben nog twee dagen langer in de Flinders Ranges te blijven!

We hebben nu een deel van de noordelijke Flinders Ranges verkend, in eerste instantie reden we er langs over een vlakte met rivierbeddingen. Die staan droog maar je ziet het direct omdat daar altijd enorme gums (eucalyptusbomen) staan.

Later sloegen we af en gingen we het gebergte weer in, zo mooi maar nu ruiger en kaler, hier zijn weer wel diverse grote veestations. Ook hebben we weer heel veel kangoeroes en emoes gezien.

Uiteindelijk zijn we naar Leigh Creek gereden, een klein pleisterplaatsje voor de outback, hierna is niet veel meer in dit gebied. Hier hebben we een paar boodschapjes gedaan en getankt, cash geld pinnen lukte hier helaas niet. We zijn hier naar de camping gegaan, er zijn vrijwel geen gasten, niet echt raar want dit is niet het meest aantrekkelijke oord met Kerstmis! We hebben hier de was gedaan en in de schaduw gezeten want het was inmiddels weer erg warm geworden Morgen zakken we weer af naar het zuidelijke deel van de Flinders Ranges, we zullen een doorsteek maken om weer op de geplande route uit te komen. Dat kan op drie plekken, de mooiste is via de scenic route die we gisteren gereden hebben, dus die gaan we van de andere kant rijden en nog verder oostwaarts. De zuidelijke Flinders Ranges, er zijn beroerdere plekken om eerste kerstdag door te brengen! Enig nadeeltje is dat we geen mobiel bereik zullen hebben, dus even de familie bellen zit er helaas niet in.

Leigh Creek – 70 km ten noorden van Yunta

Dag 20

25-12-2014 046 Flinders Ranges

Mijn favoriete dier! De grote rode kangoeroe

Om half acht waren we weer onderweg, het is kerstmis dus nog rustiger op de weg, we zijn vandaag drie of vier auto’s tegengekomen!

Wij hebben hier niet echt een kerstgevoel, ondanks wat decoraties in de camper en alle kerstdingen in de winkels. Maar strak blauwe luchten en 35 tot 40 graden roepen bij ons niet echt een kerstgevoel op!

We zijn vanaf Leigh Creek eerst ongeveer 90 km over de highway afgezakt en weer afgeslagen naar de Moralana Scenic Drive die ook van de andere kant af adembenemend was! Deze keer mijn 100-400 mm lens op mijn 5DmkIII  gezet dus geen cropfactor zoals op de 100D die overigens ook prima foto’s maakt. Maar met de supersnelle scherpstelling van de 5D is het makkelijker om bewegende dieren vast te leggen en dus wederom een helemaal kangoeroes gefotografeerd, zo leuk en voor een groot deel nog prima gelukt ook, blij mee!

Later kwamen we zelfs een witte albino kangoeroe tegen, heel apart, het beestje zat een beetje ver weg maar is op de foto’s nog vrij goed te zien.

Al vrij snel na deze prachtige route zijn we afgeslagen naar Martins Well Station om vervolgens op de route naar Yunta te komen. Zo’n 230 km over gravel roads, voor het grootste deel goed maar met bar slechte stukken. We reden door een ruig heuvellandschap met weinig bomen. Je vindt alleen schaduw onder de bomen in droge rivierbeddingen. Gelukkig staat er nog wel wind, in de avond zelfs stormachtig, en dat is wel nodig wat de temperaturen hier zijn rond de 40 graden.

Na een vrij lange rit over een vlakte tussen de bergruggen in met daarlangs een aantal grote veestations, werd het weer bergachtiger, we zitten nog steeds in de uitlopers van de zuidelijke Flinders Ranges. Nog 70 km naar Yunta aan de Barrier Highway en dan naar Broken Hill, van daaruit gaan we naar het zuiden afzakken.

70 km ten noorden van Yunta – Broken Hill

Dag 21

26-12-2014 051 Op weg naar Broken Hill

En dit staat echt in the middle of nowhere!

Wederom voor half acht alweer onderweg, ik denk niet dat we ooit met Kerstmis zo vroeg zijn opgestaan!

Het waaide nog steeds flink en het was dus een koude zuidenwind wat het vooral ’s morgens vroeg behoorlijk fris maakte, graadje of 14!

Door een prachtig heuvelachtig licht bergachtig landschap langs veestations afgezakt naar Yunta, een gehucht langs de Barrier Highway. En vervolgens richting Broken Hill gaan rijden door een vrij kaal landschap met wat bergjes. Maar wat kwamen we onderweg in the middle of nowhere tegen ….. en droogmolen met van alles er aan, een oude strijkplank, wasmand enz. heerlijk gek! Hier gestopt voor onze lunch en Hans heeft de weggewaaide kledingstukken weer opgehangen, de wasmand met een tierib vastgezet enz. Zo heerlijk maf zijn ze hier dus!

En zo zijn we in New South Wales aangeland, nu voor een paar dagen en later nog eens voor een paar dagen, we zakken vrij snel af naar Victoria. De klok moest weer een halfuur vooruit, de laatste keer! Het is nu tien uur later dan thuis.

We zijn vlakbij Broken Hill gestopt, daar gaan we morgen boodschappen doen en vervolgens waarschijnlijk naar de Merindee Lakes.