Reizen met onze camper

29-04-12-001-Broglie

Het reizen met een camper geeft een enorm gevoel van vrijheid, wij vinden dat heerlijk. Je hebt je huisje bij je en je kunt stoppen waar je wilt om te genieten van de natuur of wat dan ook.

In veel landen vind je tegenwoordig speciale camperplekken, vooral in Frankrijk, Duitsland en Italië zie je er veel maar ook in andere landen komen er al meer bij. Op deze plekken zijn doorgaans geen faciliteiten behalve dat je het vuile water kwijt kunt, het chemisch toilet kunt legen en veelal kun je schoon water innemen al dan niet tegen een kleine betaling. Het gebruik van een generator wordt op deze plekken doorgaans niet gewaardeerd, dat is logisch ook omdat die apparaten behoorlijk lawaai maken. Wij laden batterijen, telefoons e.d. altijd tijdens het rijden op of we doen dat als we af en toe op een camping staan. Wel ideaal is een zonnepaneel, sinds enige tijd hebben wij er een bij ons en de generator gebruiken we hierdoor niet zo heel vaak meer. Er zijn boeken die jaarlijks uitkomen waar je alle camperplekken in kunt vinden, deze worden ook met gps-coördinaten aangegeven zodat TomTom je er gemakkelijk heen brengt! Ook zijn er applicaties die je aan je navigatiesysteem kunt toevoegen zodat je de camperplekken op je navigatiesysteem kunt vinden.

Vrij kamperen is helaas in veel landen in Europa ofwel verboden ofwel niet echt veilig meer en dat is erg jammer want het is het mooiste wat er is. Daarom reizen wij ook erg graag naar de Scandinavische landen waar het wel mag en ook nog kan. Wanneer we alleen staan maken we wel af en toe gebruik van een generator en natuurlijk van onze bush douche! We hebben zelf geen douche in de camper en gebruiken daarom bij mooi weer onze bush douche (een zak water die je in de zon op laat warmen) en gaan zo nu en dan naar een camping.

Als we naar een camping gaan, dan is het altijd een kleine camping, bijvoorbeeld een gemeente camping in Frankrijk. De grote mega campings mijden we omdat we dat gewoon niet prettig vinden. We houden van rust en natuur en beiden vind je doorgaans niet op die hele grote campings die veelal ook nog eens drie keer zo duur zijn.