Camera instellen

Welke instellingen?

Deze foto is op 400 mm uit de hand genomen, er is voor een sluitertijd van 1/500e seconde gekozen via tijdvoorkeuze, in een geval als dit biedt een snelle sluitertijd de meeste kans op een scherpe opname. Deze opname is niet bijgesneden, hij was beeldvullend waar ik erg blij mee was!

Het is niet aan te raden alle foto’s op de volautomatische stand van je camera te schieten. Gebruik op zijn minst de P-stand (programma) zodat je de ISO-waarde, je diafragma of sluitertijd altijd aan kunt passen.

Maak eerst wat proefopnamen om te kijken hoe je camera op bepaalde instellingen reageert op het omgevingslicht. Het licht in Australië is namelijk veel feller dan het licht hier in Nederland.

Zelf werk ik erg veel met diafragma voorkeuze, Av-stand, omdat ik weet dat bijvoorbeeld mijn 17-40 mm en 24-105 mm objectief de beste resultaten geven met een diafragma van f/8. Bij landschappen is dit doorgaans voldoende om de foto die je met een groothoekobjectief maakt van voor tot achter scherp te krijgen.

Bij het fotograferen van bloemen en dieren gebruik ik de Av-stand ook vaak, ik werk dan vaak met een groot diafragma (klein getal) om een mooie wazige achtergrond te verkrijgen. Bij een groot diafragma kiest de camera ook, afhankelijk van het licht, een snelle sluitertijd en dat is erg prettig bij het uit de hand fotograferen met een macro- of telezoom objectief. Ik heb echter bij de camera waar ik het telezoom objectief op gebruikte, meestal 1/3e tot 2/3e stop moeten onderbelichten omdat de foto’s bij de gekozen waarden doorgaans erg licht en soms zelfs overbelicht waren. Als je dat eenmaal weet stel je dat vast in via het menu.

Ook de P-stand gebruik ik regelmatig, dit kan bij het fotograferen van dieren erg handig zijn omdat je meestal geen tijd hebt om te bepalen hoe je de camera in wilt stellen, dan is het dier alweer verdwenen en dat is een gemiste kans! Kangoeroes zijn bijvoorbeeld erg schuw, je bent allang blij dat je een foto hebt en ook op de P-stand is deze foto meestal prima van kwaliteit. Het handige vind ik echter dat je op deze stand heel snel je ISO-waarde aan kunt passen als blijkt dat je belichtingstijd toch te lang wordt maar je kunt ook vaak voor Auto ISO kiezen. En blijft het dier wel zitten, dan kun je na het maken van een snelle opname altijd nog een of meer foto’s maken met een ander diafragma of sluitertijd.

Er zijn echter ook gevallen dat ik voor de tijdvoorkeuze kies, Tv-stand, bijvoorbeeld een lange sluitertijd om water vloeiend weer te geven, hiervoor gebruik ik echter ook vaak de M-stand of een snelle sluitertijd om dieren in beweging vast te leggen.

De handmatige instelling, M-stand, gebruik ik vooral bij zonsondergangen als ik wil onderbelichten om het onderwerp als silhouet weer te geven, de sterren te fotograferen en andere onderwerpen waarvoor ik lange sluitertijden nodig heb.

Het werkt echter het gemakkelijkste met een semi-automatische instelling als diafragma- of tijdvoorkeuze. Je bepaalt dan zelf hoe je iets wilt weergeven. Ook de P-stand kun je als zodanig gebruiken, echter als je de foto gemaakt hebt met aangepast diafragma en/of sluitertijd dan blijven deze waarden niet bewaard voor een volgende foto.

De bovenstaande opname is op de M-stand gemaakt en bewust onderbelicht waardoor de zon niet overbelicht is geraakt en waardoor de voorgrond als een silhouet wordt weergegeven. Er is een belichtingstijd van 1/1250e seconde gebruikt bij een diafragma van f/4 waardoor de achtergrond wat wazig wordt weergegeven en het silhouet op de voorgrond scherp wordt weergegeven.