Foto´s tijdens de reis opslaan

Naamloos-1

Bij digitale fotografie is het grootste probleem tijdens het reizen veelal de opslag van alle opnamen. Als je veel fotografeert zul je over veel opnamecapaciteit moeten beschikken.

Enkele manieren om de geheugencapaciteit voor je digitale foto’s te vergroten:

 1. Neem extra geheugenkaarten mee, één extra kaart is wel het minimum alleen al om de andere te vervangen als deze stuk mocht gaan.
 2. Als je een laptop bezit zou je deze mee kunnen nemen om je opnamen op te slaan en meteen op een gunstige wijze te kunnen bekijken en beoordelen.
 3. Schaf een zogenaamde imagetank aan, dit is een klein draagbaar opslagapparaat met veelal een grote opslagcapaciteit.
 4. In internetcafe’s en fotozaken is het vaak mogelijk om je foto’s vanaf de geheugenkaart op een cd of dvd te laten branden.
 5. Je kunt je afbeeldingen via internet naar huis sturen of op een speciale website plaatsen waar je ze later thuis weer vanaf haalt. Houdt er echter rekening mee dat dit een langdurig proces kan zijn. De kosten in bijvoorbeeld een internetcafé kunnen dan hoog oplopen!

Als je besluit je foto’s op een cd of dvd te laten branden, laat dan twee exemplaren branden. De ene neemt je zelf mee, de andere stuur je op naar huis. Zo ben je er redelijk zeker van dat al je foto’s bewaard blijven in geval van verlies of beschadiging van een van de schijfjes.

Geheugenkaarten

Het gemakkelijkste en meest licht van gewicht is voldoende geheugenkaarten bij je te hebben. Deze zijn tegenwoordig zeer betaalbaar.

Geheugenkaarten zijn er in vele soorten en maten, toch verdient het aanbeveling om een maximale capaciteit te kiezen en meerdere geheugenkaarten te gebruiken. Op deze wijze wordt het risico gespreid. Als een geheugenkaart met een grote capaciteit stuk gaat ben je in één klap alles kwijt of ieder geval veel meer kwijt.

Kies voor een goede kwaliteitsinstelling, het is aantrekkelijk om de laagste kwaliteitsinstelling te kiezen omdat er dan veel meer opnamen op een geheugenkaart passen dit is echter niet aan te raden. De laagste kwaliteitsinstelling levert veelal een teleurstellend resultaat op en dat is zonde omdat je de opnamen niet snel opnieuw meer kunt maken.

Hebt je per ongeluk alle beeldbestanden van je geheugenkaart gewist, geen paniek! Er zijn programma’s waarmee je de bestanden toch weer terug kunt halen, gebruik de betreffende kaart niet meer voordat je dit doet!

De laptop mee op reis

Als je een laptop hebt en in de gelegenheid bent deze tijdens je reis mee te nemen dan kan dit vele voordelen bieden.

Een aantal voordelen zijn:

 • Je kunt de bestanden van je geheugenkaarten dagelijks overzetten en als je laptop ook een cd- of dvd-brander heeft kun je direct een reservekopie branden.
 • Als je per ongeluk de bestanden op een geheugenkaart gewist hebt kun je deze direct via de laptop herstellen, mits je natuurlijk het betreffende programma op je laptop geïnstalleerd hebt.
 • Je kunt je opnamen op een beeldscherm beoordelen waar je aan gewend bent , op andere beeldschermen worden de opnamen altijd anders weergegeven.
 • Je kunt je foto’s via je eigen laptop aan vrienden doormailen of op je homepage plaatsen als je bijvoorbeeld via een mobiele telefoon een internetverbinding hebt.
 • Tijdens het reizen in bijvoorbeeld bus, trein of vliegtuig kun je de opnamen archiveren. Een plan dat ik overigens vaak gehad heb maar nooit heb uitgevoerd!

Evenals je fotoapparatuur dien je de laptop tijdens het reizen goed te verzekeren, ook deze valt meestal niet onder een reisverzekering.

Onderweg accu’s en/of batterijen opladen

 • Een extra set oplaadbare batterijen of een extra accu is tijdens het reizen geen overbodige luxe, eerder een bittere noodzaak!
 • Als je camera batterijen als energievoorziening gebruikt kun je altijd nog losse batterijen aanschaffen, echter deze zijn in verhouding erg duur en snel leeg, bovendien niet bepaald milieuvriendelijk.
 • Als je tenminste één extra set batterijen of een extra accu hebt kunnen deze geladen worden terwijl je met de anderen fotografeert.
 • Een extra reden om een reserve set batterijen of een reserve accu te hebben is het feit dat ook batterijen en accu’s stuk kunnen gaan.
 • Ideaal is twee extra sets oplaadbare batterijen of twee extra accu’s te hebben.
 • Oplaadbare batterijen en accu’s zijn in verschillende capaciteiten leverbaar, gemeten in mAh, des te hoger het getal, des te langer de batterijen of accu’s stroom leveren. Een hogere capaciteit is echter ook duurder.Een aanrader zijn de zogenaamde Eneloop oplaadbare batterijen, deze lopen in tegenstelling tot gewone oplaadbare batterijen vrijwel niet leeg en gaan veel langer mee!
 • Veel camera’s hebben ook een aparte batterij, veelal een knoopcel, die ervoor zorgt dat de camera de tijd en de datum onthoudt. Deze batterijen gaan meestal zeer lang mee, vaak tot wel vijf jaar. Het is echter een goede zaak ook een reserve exemplaar van deze batterij in je cameratas te hebben.
 • Laadt onderweg je batterijen of accu’s op wanneer je daar de gelegenheid voor hebt, ook wanneer ze nog niet leeg zijn.
 • Er zijn vele soorten oplaadapparaten verkrijgbaar, bij sommige camera’s worden ze meegeleverd, vooral bij camera’s met een speciale accu komt dit vaak voor. Deze oplaadapparaten zijn echter meestal niet op de accu van de auto aan te sluiten.
 • Snelladers laden de batterijen vaak binnen één uur op, dit kan tijdens het reizen bijzonder gemakkelijk zijn.
 • Er zijn zelfs sets leverbaar waarmee je de batterijen met zonlicht op kunt laden, verhoudingsgewijs zijn die sets echter nog behoorlijk prijzig.
 • Als je nog een oplaadapparaat aan moet schaffen verdient het aanbeveling er een aan te schaffen die je zowel op het lichtnet als op de accu van de auto, via de sigarettenaansteker, aan kunt sluiten zodat je onderweg ook je batterijen of accu op kunt laden.
 • Het is ook handig om een adapter voor de stopcontacten in het buitenland mee te nemen.
 • Als je meerdere elektrische apparaten tegelijk aan wilt sluiten zoals bijvoorbeeld je laptop of je wilt ook je mobiele telefoon opladen, dan is het handig om ook een driewegstekker mee te nemen en deze in de adapter te pluggen. Een extra adapter is ook mogelijk maar een driewegstekker is een stuk goedkoper!
 • De huidige oplaadapparaten kunnen meestal alle voltages aan, controleer dit echter wel voordat je op reis gaat.