De verschillende omstandigheden

onderhoud

Met de verschillende omstandigheden bedoel ik de omstandigheden voor je camera. Het is heel belangrijk deze goed schoon te houden en te beschermen tegen het, vooral in de outback alom aanwezige rode stof. Dit gaat werkelijk overal inzitten!

Enkele tips:

  • Bescherm je camera als het regent of juist erg stoffig is, wij hebben op een gegeven moment enorm veel wind gehad en dan gaat het stof werkelijk overal inzitten!
  • Een eenvoudige, goede en goedkope bescherming zijn de douchemutsjes die altijd in hotel badkamers liggen, ik neem ze altijd mee en inmiddels doen vrienden en familie dat ook voor mij of voor hun eigen camera. Zo’n mutsje past keurig om een spiegelreflex body heen en sluit mooi af met het elastiek dat er in zit. Ik gebruik een tweede mutsje voor het objectief waar ik een gat in knip, aan de ene kant zit het vast met het elastiek van het mutsje zelf, aan de andere kant een elastiekje er omheen en klaar! Het voordeel is dat deze mutsjes erg dun zijn, dun genoeg om de knoppen van je camera op de gebruikelijke wijze te bedienen. Voor een langer objectief zijn ze niet geschikt, daar gebruik ik een broodzak voor.
  • Vochtige warmte kan ook problemen veroorzaken, met name op de contacten van objectief en camera kan dan aanslag ontstaan waardoor het objectief soms niet meer functioneert. Maak de contacten schoon als dat gebeurt.
  • Ik heb mijn objectieven vrij veel gewisseld maar gelukkig heel weinig last van sensorvlekken gehad. Het wisselen deed ik altijd in de auto niet buiten in de wind! Wel had ik een setje mee om de sensor, indien nodig, te kunnen reinigen. Het is gelukkig niet nodig geweest.
  • Zorg dat je een goede cameratas hebt waarin je de camera veilig op kunt bergen. Tijdens de stofstorm had ik alles in mijn dichte tas zitten, bovenop had ik een dubbel stuk doek liggen dat het meeste stof opving. Toch zat er nog wat stof in de tas, het gaat echt in alle hoeken en gaten zitten, maar dat kon geen last omdat ik over de bovenzijde binnen in de tas ook nog een doekje had liggen, dit ving de rest op.
  • Kortom zorg dat je kostbare apparatuur goed beschermd is! Zorg ook dat deze nooit in de felle zon ligt.