Gevaarlijke dieren met name reptielen

14 maart 2015 by Joke Beers-Blom 0 Reacties

Ik krijg vaak te horen dat het toch wel heel eng is al die reptielen die in Australië leven. Ja, het is zo dat ze soms bij mensen in huis komen maar vooral in tuinen e.d., ook vrienden van ons die daar wonen moeten regelmatig op slangenjacht. En als iemand slangen doodeng vindt dan ben ik het wel. Maar onderweg hebben wij vrijwel nooit slangen gezien, de slangen die we zagen waren meestal plat gereden op de doorgaande wegen! Feit is natuurlijk wel dat je in de outback altijd uit moet kijken, draag hoge schoenen en maak geluid terwijl je bijvoorbeeld door hoog gras of spinifex loopt. Slangen en ook veel andere reptielen vallen alleen aan als ze zich in het nauw gedreven voelen en je moet er dus voor zorgen dat dit niet gebeurt. Houd er echter wel rekening mee dat ‘s werelds meest giftige slangen hier wel wonen! Wij overnachten ook op plekken in de outback, hebben ook daar nooit een slang gezien. Wel gordelstaart- en andere soorten hagedissen en varanen, de laatsten blijven doorgaans ook wel bij je uit de buurt. En twijfel je aan een dier, ga dan rustig in je auto zitten en blijf daar totdat het weg is.

Natuurlijk zijn er ook de krokodillen, zoetwater- en zoutwater krokodillen, de zoetwater variant heeft een spitse snuit en leeft voornamelijk van vis, deze is niet gevaarlijk voor mensen, je moet ze natuurlijk wel met rust laten want een beet van zo’n dier lijkt me geen pretje. Ze zijn kleiner dan de soms gigantische zoutwater krokodillen die ook in diverse rivieren en vlakbij de kust voorkomen. Als er aangegeven wordt dat je ergens niet mag zwemmen, doe het dan ook niet, het heeft diverse idioten die het wel probeerden hun leven gekost! Soms moet je echter wel rivieren passeren (letterlijk door de rivier heen dus) waar deze monsters voorkomen en meestal is het passeren van een rivier geen enkel probleem. Twijfel je, wacht dan totdat er anderen langskomen, het kan korter of langer duren maar er komen altijd wel auto’s, vraag of je achter hen aan mag rijden of vraag dat ze even wachten totdat jij de rivier gepasseerd bent, dat doet men altijd. Het is een wet van de outback om elkaar op die manier te helpen.

Het belangrijkste is te weten wat je doet en te weten wat je te wachten kan staan. Lees de beschrijving van het noodbaken dat je in de auto hebt, dat zit in elke 4WD camper. Dan weet je wat je moet doen als de nood hoog is, bijvoorbeeld na een slangenbeet. Feitelijk is het altijd goed om zo’n ding bij je te hebben, ook als je in afgelegen gebied gaat wandelen. Door je goed op de hoogte te stellen van de gevaren, loop je feitelijk het minste gevaar!

Hieronder een serie foto’s van reptielen die wij tegen gekomen zijn. Klik op een grotere foto, dan opent deze nog groter en kun je ook door de foto’s bladeren.

28-12-2014 007 Varaan oid
23-07-10 035 Langs Buchanan Hwy naar Top Springs
14-12-2014 028 Onderweg naar Esperance
21-12-2014 032 Soort hagedis oid
25-07-10 042 Langs Duncan Road
Australië vakantie 2006
Australië vakantie 2006

Varaan in een boom, die bleef mooi rustig zitten maar hield ons wel in de gaten en wij hem/haar!

Een grote varaan, toen deze ons zag ging hij op de vlucht

Gordelstaarthagedis, deze is volkomen ongevaarlijk

Ook een ongevaarlijke hagedis

Hagedis, een van de vele soorten

Zoetwaterkrokodil, te zien aan de spitse snuit

Zoutwaterkrokodil, in zijn buurt wil je niet komen! Deze was een meter of vier lang!

 

 

 

Over

Joke Beers-Blom
  •