Kings Canyon Resort – Glen Helen Resort over The Mereenie Loop Road

5 november 2015 by Joke Beers-Blom 0 Reacties

Voor deze route is een 4WD terreinwagen onontbeerlijk, het is verboden om de The Mereenie Loop Road in een andere auto dan een 4WD te rijden. De route is fantastisch maar regelmatig een behoorlijke uitdaging want deze kan plaatselijk erg slecht zijn, het land waar je doorheen trekt vergoedt echter alles! Een groot gedeelte van de route is een niet gemakkelijk berijdbaar track, echter het laatste gedeelte na de Mereenie Loop Road is op een kleine 10 km na geheel geasfalteerd.

Wat je met name over The Mereenie Loop Road moet weten

  • Je moet een zogenaamde permit kopen om deze route te mogen rijden, deze kun je in de winkel bij het tankstation van Kings Canyon Resort kopen.
  • De permit is slechts één dag geldig en geeft je toestemming om over Aboriginalland te reizen, je moet je echter aan het track houden, afslaan mag niet.
  • Overnachten is verboden langs het track, ook op de in de permit aangegeven picknickplaatsen mag je niet overnachten, een vuurtje stoken is evenmin toegestaan.
  • Buiten de aangegeven plekken mag je nergens lang stoppen.
  • Het track is regelmatig heel slecht en moeilijk te rijden, neem ruim de tijd om dit te rijden, vertrek ’s morgens op tijd en rijdt rustig. Na zonsondergang wil je hier niet rijden!
  • Er kan als het geregend heeft veel water op het track staan.
  • Je kunt bij Kings Canyon Resort en Glen Helen Resort tanken en kamperen.

Routebeschrijving

Ook op deze route zijn een aantal bezienswaardige plekken, Kings Canyon is zeker een bezoek waard, deze kan je vanaf het Kings Canyon Resort bereiken, je zult niet voldoende tijd hebben deze te bezoeken en de hierna volgende route op één dag te rijden. Ook hier is het een kwestie van keuzes maken als je niet voldoende tijd hebt om alles te bezoeken. De bezienswaardige plekken langs deze route worden onder een apart kopje besproken.

De permit om de Mereenie Loop Road te mogen rijden kun je alleen op de dag dat je de route gaat rijden kopen, doe dat dus voor vertrek. De eerste paar kilometer zijn nog verhard, daarna kom je op het track terecht.

In totaal is zo’n 160 km van de route een track of dirtroad en die kan je opdelen in redelijk, beroerd, heel beroerd en ronduit belabberd! Van droge harde stukken tot blubber en veel, heel veel kuilen! Maar de omgeving waar je doorheen trekt vergoedt alles, zo verschrikkelijk mooi, heel moeilijk te beschrijven. Het is pure wildernis waar je doorheen trekt.

Je komt door zeer geaccidenteerd terrein, oud gebergte met daar tussenin heel veel groen. Je ziet, vooral als het nat geweest is, ook vrij veel bloemen, als je stopt en goed kijkt zie je nog veel meer bloemetjes, zo teer en fijn, prachtig om te zien. Ook kom je langs en door diverse kreekjes waar nog water in kan staan en daar omheen zie je altijd de prachtige ghost gums, eucalyptusbomen met een vrijwel witte stam. Je vindt daar logischerwijs ook altijd veel andere begroeiing.

Mereenie Loop Road, nou ja road .........

Mereenie Loop Road, nou ja road ………

De route gaat op en neer en slingert zich letterlijk door het landschap. De kleuren in de outback zijn zo prachtig, zo intens, heel verzadigd ook, zeer blauwe luchten, gravelkleurig zand enz. zo enorm mooi! Het is puur genieten maar ook uitkijken voor gaten in de weg waar je niet in terecht wilt komen. De zogenaamde floodways zijn geweldig, daar knapt de auto weer iets van op, met name de enorme hoeveelheid prut aan de onderzijde raak je daarin kwijt!

Uiteindelijk beland je weer op een mooie geasfalteerde weg in de westelijke MacDonnell Ranges. Je rijdt door een prachtig bergachtig gebied, de lagere MacDonnell Ranges, onder andere over Tylers Pass. In de MacDonnell Ranges zijn veel  bezienswaardige plekken waaronder de Glen Helen Gorge waar de camping bij het Glen Helen Resort ook aan ligt. Hier baant de Finke River zich een weg door de bergen. Heel fraai omgeven door rode rotswanden, veel ghost gums echt prachtig om te zien. Hier kun je een prachtige wandeling maken. De andere bezienswaardigheden in de MacDonnell Ranges worden in hoofdstuk 9 beschreven.

Bezienswaardigheden op de route Kings Canyon Resort – Glen Helen Resort

Zowel aan het begin als aan het einde zijn twee prachtige plekken maar ook in de route na de Mereenie Loop Road, waar je immers niet af mag slaan, zijn nog een paar bezienswaardige plekken die een bezoek waard zijn.

Kings Canyon – Watarrka National Park

De meer dan 100 meter hoge zandstenen wanden van de kloof Kings Canyon zijn door een miljoenen jaren durend erosieproces gevormd. Je kunt via verschillende paden langs de rand van de kloof lopen, vandaaruit heb je een schitterend uitzicht op de vallei beneden. Er zijn twee grote wandelroutes.

Het nationale park bevat veel bronnen en een weelderige vegetatie die uit meer dan 600 plantensoorten bestaat. Tevens leven er meer dan 100 vogelsoorten en 60 soorten reptielen.

Gosse Bluff

Dit is een heilige plek voor de Aboriginals. Men vermoedt dat deze krater ontstaan is door een komeet die 142 miljoen jaar geleden op de aarde is ingeslagen. De doorsnede van de krater is ongeveer 5 km. Er zijn wandelpaden en een picknickplaats.

Tylers Pass

Dit is niet echt een pas maar een prachtige weg over het lagere deel van de bergen, je komt hierlangs op weg naar Glen Helen Resort. Op de top is een parkeerplaats en een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt op het omringende landschap en op Gosse Bluff.

Redbank Gorge

Deze gorge ligt 20 km van de weg af en is via een grint track te bereiken, vanaf de parkeerplaats is het een wandeling van ongeveer een halfuur langs een met bomen omzoomd riviertje om de Redbank Gorge te bereiken. Dit is een smal ravijn tussen de bergen waar een aantal poelen te vinden is.

Glen Helen Gorge

De Finke River, dit is de oudste waterweg ter wereld, doorsnijdt de West MacDonnell Ranges via de Glen Helen Gorge. Aan de zuidkant van het gebergte ligt een reeks indrukwekkende rotsformaties, deze heten de Organ Pipes. De rotswanden zijn prachtig rood oranje, vanaf de camping bij het Glen Helen Resort zijn een aantal mooie wandelingen langs de rivier te maken.

Overnachten op de route Kings Canyon Resort – Glen Helen Resort

Vrij kamperen is langs deze route vrijwel niet mogelijk omdat je een groot deel over Aboriginal land reist. Er is een campground bij Redbank Gorge. Glen Helen Resort heeft een eenvoudige maar prima camping.

16-07-10 001 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 006 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 011 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 029 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 034 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 038 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 039 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 043 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 045 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 050 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 054 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 056 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 069 Langs Mereenie Loop Rd
16-07-10 075 Finke River bij Glen Helen
16-07-10 079 Finke River bij Glen Helen
16-07-10 085 Bij Glen Helen Resort
16-07-10 094 Glen Helen Gorge
16-07-10 102 Glen Helen Gorge

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road, nou ja road .........

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Mereenie Loop Road

Door Finke River

Glen Helen

Glen Helen Gorge

Over

Joke Beers-Blom
  •  

Leave a Comment

Feel free to leave us a comment. Just simply enter the form below and click Submit.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.