The Duncan Road

18 september 2015 by Joke Beers-Blom 0 Reacties

 

Soms vind je bij toeval routes of plekken die totaal onbekend en dus absoluut niet toeristisch zijn maar die dusdanig mooi zijn dat je het wel een verborgen schat of zoals ze het in het Engels zo mooi zeggen, een hidden gem zijn. De Duncan Road op de grens tussen het Northern Territory en Western Australia is zo’n hidden gem. Totaal onbekend! Als je bepaalde outback routes wilt rijden moet je meestal eerst naar de autoverhuurder bellen om te melden dat je die gaat rijden, dit is voor je eigen veiligheid maar zij kunnen via een systeem op internet ook bekijken of je die route ook daadwerkelijk kunt rijden i.v.m. de stand van het water in de rivieren e.d. met andere woorden of je er van het begin tot het einde overheen kunt. In dit geval moest ik dus uitleggen waar ze deze route konden vinden, wij begonnen iets ten oosten van Kununurra en grofweg gaat deze outback route met een boog om het Purnululu National Park heen naar Halls Creek. In totaal ongeveer 450 kilometer zonder campings, zonder benzinestations, zonder iets eigenlijk, alleen toegangswegen naar een paar enorme veestations. Het is een route van ongeveer 450 km, dus zorgen voor voldoende brandstof, eten, reservewiel en vooral veel water!

Wat je over The Duncan Road moet weten

  • Het is een track of dirt road, een niet geasfalteerde weg, blijf opletten, kuilen zie je snel over het hoofd.
  • In de rivierbeddingen liggen betonnen platen of deze zijn geasfalteerd, let echter goed op, er zitten vaak enorme kuilen in of het beton is afgebrokkeld.
  • De weg voert over land dat privé eigendom is, het land behoort bij de vee stations.
  • Let op dieren op de weg, niet alleen vee maar ook wild.
  • Er rijden ook road trains, veetransporten, laat deze ongestoord voorbij denderen.
  • Vrij kamperen kan vrijwel overal, maak echter geen kampvuur en neem al je afval mee.
  • Campings vind je alleen in Old Halls Creek en in Halls Creek dat is dus helemaal aan het begin of het einde van de route.

Routebeschrijving

Vreemd genoeg zal je de Duncan Road in geen enkele reisgids tegenkomen, het is toch echt een van de meest fraaie routes in de Kimberley Region die wij gezien hebben. Het landschap verandert onderweg continu, het is verrassend en zeker nooit vervelend. Wij willen hier absoluut nog een keer heen!

Deze weg is ooit aangelegd om de afgelegen liggende vee stations een verbinding te bieden met de meer bewoonde wereld. Voorzieningen als een tankstation of roadhouse vind je dan ook niet langs deze route. Toeristen kom je ook nauwelijks tegen, alleen in de buurt van Old Halls Creek en Halls Creek wordt het wat drukker langs het track.
Deze beschrijving begin bij de afslag bij het zogenaamde Beef Road Monument vanaf de Victoria Highway, plusminus 20 kilometer ten oosten van de grens van het Northern Territory met Western Australia. Een klein deel van de route voert door het Northern Territory.  Het Beef Road Monument is bijna mooi van lelijkheid! Het is een betonnen kolos welke passanten kennelijk trachten op te vrolijken met de meest vreemde versierselen in de baobab boom die ernaast staat.

Het landschap onderweg is zeer gevarieerd, de eerste 45 kilometer tot de afslag naar Waterloo zijn licht heuvelachtig en de begroeiing is schaars. Later wordt het terrein meer geaccidenteerd, deels bergachtig, en moeten er diverse kreken en rivieren gepasseerd worden.

Zodra er water in de buurt is, is er ook veel meer begroeiing, op deze plekken kun je ook vaak dieren die hier verkoeling zoeken tegenkomen, zowel vee als wild.

Juist omdat het langs deze weg erg rustig is, komen ook veel dieren tevoorschijn, blijft altijd alert, een kangoeroe kan zomaar voor je auto langs springen. Er zitten veel kangoeroes waaronder ook de grote rode kangoeroes. Ook zijn er veel prachtige roofvogels op zoek naar prooi te zien.

Fotografietip:

Als je een roofvogel in een boom ziet zitten of bijvoorbeeld een kangoeroe tussen de begroeiing ziet, maak dan de eerste foto’s vanuit de auto. Stap daarna heel rustig en voorzichtig uit, als het dier of de dieren blijven zitten, blijf dan foto’s maken. Ga stapje voor stapje dichterbij, maak telkens een foto, en kijk hoe ver je komt. Op deze manier heb je het dier in ieder geval vast kunnen leggen, later is er altijd nog een uitsnede te maken. De dieren zijn meestal erg schuw en zijn zo verdwenen. Doe het heel rustig, jaag dieren nooit en te nimmer op!

Je passeert op het gedeelte van de Duncan Road naar de kruising met de Buntine Highway erg veel rivieren en kreken. De Behn River en Negri River zijn behoorlijk brede rivieren. De hoeveelheid water die er staat is afhankelijk van de tijd van het jaar en uiteraard van het weer dat het geweest is. Ondanks dat hier betonnen platen of asfalt ligt, is het zaak de rivieren en kreken voorzichtig te passeren, helemaal als je het wegdek niet kunt zien, er kunnen namelijk enorme kuilen inzitten of de randen zijn afgebrokkeld. Rijdt altijd in het midden, wacht totdat een tegenligger de rivier of kreek gepasseerd is.

Aan de Behn River is een mooie kampeerplek, passeer de rivier en neem het track aan de oostkant van de weg. Na ongeveer 900 meter kom je op een open plek aan de rivier met schaduwrijke bomen. Er zijn hier ook veel vogels. Het is afhankelijk van de omstandigheden of deze plek te bereiken is.

Langs de Negri River zijn aan westkant van de rivier, dit is de rechterkant als je in de richting van Halls Creek reist, prachtige kampeerplekjes. Passeer de rivier en neem het track naar rechts dat naar deze plekjes leidt.

Ook passeer je vele smallere kreekjes of riviertjes, dat maakt het zo afwisselend. Het verschil in landschap is vaak enorm, je duikt van een droge en dor uitziende omgeving soms naar beneden een rivierdalletje in en je bevindt je in een totaal andere, vaak paradijselijke wereld waar het veelal prachtig groen is, waar prachtige planten in bloei staan en op deze plekken zitten veelal ook erg veel vogels. Het zijn vaak ware oases. Zodra je weer uit het rivierdal geklommen bent, is het vaak weer droog en dor.

Het laatste deel naar de kruising met de Buntine Highway is wat vlakker, het landschap blijft echter indrukwekkend fraai! Ook hier zie je naast vee ook vrij veel wild, kangoeroes maar ook kamelen. Blijf ook goed op de weg zelf letten, veel hagedisachtigen zitten ook vaak vlak langs de weg.

Ongeveer 20 kilometer na de afslag is er een afslag naar Marella Gorge, deze gorge bevindt zich op het land van Nicholson Station. Het is echter niet bekend of hier nog gekampeerd mag worden, de gorge is ook heel erg moeilijk te bereiken.

Het landschap blijft ook na de kruising met de Buntine Highway zeer gevarieerd, er blijven kreekjes en rivieren die gepasseerd moeten worden en een deel is heel erg vlak, je hebt daar het gevoel dat het oneindig is, een horizon is er vrijwel niet te zien. Er groeit alleen gras en er staan hier en daar wat boompjes, verder niets.

Later wisselen de vlakten zich af met bergruggen. Hierna kom je in een prachtig bergachtig landschap terecht en wordt de weg ook een stuk slechter. Het indrukwekkende landschap is maakt echter alles goed. Een prachtig bergachtig gebied met fraaie poelen zoals Palm Springs, dit is werkelijk een paradijsje. Je kunt hier overnachten, er is echter maar één plek en die bevindt zich vlak langs de weg. Iets verderop is een afslag naar Saw Pit Gorge, deze is via een zeer smal track te bereiken. Er bevinden zich ook poelen waar gezwommen kan worden. Echter omdat het niet ver van Halls Creek verwijderd is, kunnen alle plekjes hier snel bezet zijn.

Old Halls Creek ligt in het prachtige berglandschap niet ver van Halls Creek. Hier is een camping en een lodge. De route eindigt in Halls Creek waar alle benodigde faciliteiten zijn. Bij de tankstations kan het enorm druk zijn. Verder is het een klein plaatsje waar niet echt veel te beleven valt.

Overnachten langs de Duncan Road

In de routebeschrijving zijn enkele plekken genoemd, het is echter vrijwel overal langs de Duncan Road mogelijk om te overnachten zolang het maar een plekje is dat een stukje naast de weg gelegen is en die zijn er meer dan voldoende. Je bevindt je altijd op land dat bij de enorme vee stations behoort, echter om toestemming vragen is vrijwel onmogelijk omdat deze vee stations vaak kilometers ver weg liggen.

Dit is een route zoals beschreven in mijn boek Australia’s Outback Tracks

24-07-10 022 Beef monument Victoria Hwy
24-07-10 027 Langs Duncan Road
24-07-10 029 Langs Duncan Road
24-07-10 031 Langs Duncan Road
24-07-10 038 Langs Duncan Road
24-07-10 042 Langs Duncan Road
24-07-10 045 Langs Duncan Road
24-07-10 047 Langs Duncan Road
24-07-10 052 Langs Duncan Road
24-07-10 070 Langs Duncan Road
25-07-10 004 Duncan Road Negri River
25-07-10 018 Duncan Road Forest Creek
25-07-10 019 Duncan Road Forest Creek
25-07-10 023 Duncan Road Forest Creek
25-07-10 030 Langs Duncan Road
25-07-10 033 Langs Duncan Road
25-07-10 042 Langs Duncan Road
25-07-10 043 Langs Duncan Road
25-07-10 047 Langs Duncan Road
25-07-10 053 Langs Duncan Road
25-07-10 066 Duncan Road Palm Springs
25-07-10 068 Duncan Road Palm Springs
25-07-10 078 Langs Duncan Road
25-07-10 079 Langs Duncan Road
25-07-10 080 Langs Duncan Road

Beef Road Monument, over smaak valt echt te twisten!

Wigstaartarend

Het eerste deel van de Duncan Road

De afslag naar Waterloo Station, een enorm veestation

Water betekent veel groen en dieren die verkoeling zoeken

Behn River

Rode kangoeroe

Uit de auto stappen was geen optie, dan was hij er vandoor gegaan

Het later fraaie heuvellandschap

De avond valt in de outback

Negri River

Hier zie je dat het wegdek behoorlijk afgebrokkeld is en waarom het belangrijk is in het midden van de weg te rijden, zeker als je het wegdek niet kunt zien

Een prachtig rivierdal

Hier waren ook ibissen

Uit het dal is het weer droog maar kom je weer eens wat anders tegen

Weer vlak en redelijk dor

Deze jongens kom je ook vaak tegen

En het werd weer heuvelachtiger

Om later volkomen vlak te worden

Totdat je weer een bergrug bereikt

White gum, zo mooi!

Palm Springs, een klein paradijsje

Dicht bij Old Halls Creek

Hier werd het weer bergachtiger en ruwer

Bij Halls Creek, wat een machtige route!

Over

Joke Beers-Blom
  •  

Leave a Comment

Feel free to leave us a comment. Just simply enter the form below and click Submit.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.