Twee weken binnenlanden van Spanje

22 mei 2015 by Joke Beers-Blom 0 Reacties

We hebben nu ruim twee weken in Spanje doorgebracht en gaan morgen of uiterlijk overmorgen (24 mei) Frankrijk weer in.

Spanje is werkelijk een fantastisch mooi land, net als Frankrijk heeft het landschappelijk alles en ik denk dat ik het eigenlijk nog mooier vind, komt ook omdat ik gek ben op roodbruine (Aussi) kleuren en die vind je hier volop. Maar het is qua landschap ook heel afwisselend en vrijwel nooit saai. Voor een landschapsfotograaf is het een fantastisch land. Zelf zou ik ook graag steden bezoeken maar punt een Hans geeft daar totaal niet om, punt twee het is een ramp om met onze oude bus stadsgebieden in te gaan en dat doen we dus ook niet. Ik ben zelf wel van plan om zo af en toe eens een goedkope stedentrip deze kant op te scoren. Ik wil in ieder geval heel graag naar Granada (Alhambra) en Barcelona en dat gaat ook wel een keer lukken!

Het land is echter absoluut niet campervriendelijk helaas. Er zijn weinig camperplekken en die er zijn daar mag je eigenlijk niet met je stoeltje naast je camper zitten, ook al is het bloedheet. Vrijwel op elke plek komt de Guardia Civil langs en wordt je kenteken genoteerd, iets dat wij als absoluut niet prettig ervaren. Wij kwamen via Andorra (wat een ramp, is één complete bouwput) Spanje binnen en aangezien we open grenzen hebben in Europa geen controle van de douane maar dus wel van de Guardia Civil die in je bed kijken of er niemand inligt, die je vragen waar je heen gaat, die je kenteken noteren e.d. En dat gebeurde bij elke camper terwijl gewone auto’s door mochten rijden! Wij hadden geen specifiek doel en dus verzin je er maar een! Het zal waarschijnlijk nodig zijn met allerlei afscheidingsbewegingen hier en ook veel jihad aanhangers in dit land, overal is de Guardia Civil overduidelijk aanwezig, dat kan een veilig gevoel zijn maar om nou elke keer het kenteken van een stel jeugdige ouderen uit Nederland te noteren gaat ons veel te ver. Ook zijn ze erg dwingend, wij stonden op een camperplek zaten buiten aan de koffie, logisch dat je buiten zit bij 35 graden, en daar kwamen de mannen, op het strand zitten mocht wel, bij de camper zitten mocht niet en of we de stoelen e.d. op wilden bergen en wel NU! Alsof hij tegen een stel 12-jarigen sprak, moet eerlijk zeggen dat ik daar vrij pissig van werd! Wij wilden even ons kop koffie leeg drinken maar dat mocht dus niet, belachelijk!

Een ander nadeel is dat ze in driekwart van het land nog nooit van simpele parkeerplaatsen hebben gehoord, niet dat we daar willen kamperen maar eens stoppen voor koffie of een sanitaire stop zou fijn zijn, kan niet en dat is erg jammer. Wij kamperen graag vrij en dat mag hier ook, er zijn echter weinig plekjes te vinden maar eerlijk is eerlijk we hebben we een paar prachtige plekken gevonden.

En ja wij beginnen hier, vooral in het zuiden, tegen de beperkingen van onze bus aan te lopen, hij is 38 jaar oud, heeft geen stuurbekrachtiging en geen gekoelde remmen, het is zwaar rijden over al die hobbels en door al die bochten en zeker als het 37 graden is.

Wat wij erg jammer vonden is dat een kust die drie jaar terug nog waanzinnig mooi was nu helemaal is volgebouwd en waarvoor????? 80% van alle gebouwen, appartementen e.d. staat leeg of zijn niet eens afgemaakt, de economische crisis heeft hier enorm toegeslagen. Veel werken zijn gewoon niet afgemaakt, aan het materiaal te zien staat het er al jaren, zo zonde! En er staat langs die kusten zoveel te koop, het jammere is dat het authentieke hierdoor verdwenen is.

Is alles dan negatief? Nee natuurlijk niet! Ik ben dol op die oude dorpen en stadjes hier, de mensen zijn doorgaans heel vriendelijk (op een paar na maar zo vriendelijk zijn sommige landgenoten ook niet). Het landschap is supermooi en er bloeit hier ook zoveel moois, wat dat betreft zaten wij hier dus precies in de goede periode, alles bloeit en is nog prachtig groen. En fotografisch gezien kun je je hier helemaal uitleven, het is echt prachtig.

Wat het weer betreft was het of heel erg heet of bokkoud! We hebben het lange tijd eigenlijk te heet gehad, niet fijn voor een oude bus en Hans haat dat, ik vind het minder erg en vervolgens vroor het bijna ’s nachts, gistermorgen was het 6 graden in de bus, dus gisteravond en vannacht de kachel maar heel laag aan gehad, vanmorgen was het 12 graden in de bus. Lang leve de twee dekbedjes!

Vanavond gaan we nogmaals naar Las Bardenas Reales, fotograferen bij avondlicht hoop ik, hopelijk zakt de wind nog wel wat anders worden we gezandstraald. Maar meestal gaat de wind hier ’s avonds liggen dus dat komt hopelijk goed!

Kortom het was hier heerlijk en Las Bardenas vond ik echt het hoogtepunt, maar er kleven wel wat nadelen voor ons aan en ik denk niet dat ik Hans hier nog snel naartoe krijg, zeker niet naar het zuiden met een oeroude bus.

Hieronder een serie foto’s, ik weet niet helemaal of ze goed overkomen omdat ze met de laptop bewerkt zijn en die geeft vaak een erg optimistisch beeld 🙂 Zie voor de omschrijvingen bij de foto’s mijn blogje op Digifotofan.

Over

Joke Beers-Blom
  •  

Leave a Comment

Feel free to leave us a comment. Just simply enter the form below and click Submit.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.