De campings in Australië

Campground in Purnululu NP, je moet er van houden, wij vinden het geweldig! De enige voorzieningen zijn grondwater dat je moet koken en een bush toilet

Campground in Purnululu NP, je moet er van houden, wij vinden het geweldig! De enige voorzieningen zijn grondwater dat je moet koken en een bush toilet

 

De campings in Australië zijn doorgaans prima, van heel eenvoudig tot campings met alles er op en er aan. Je kunt bijvoorbeeld een kaart kopen van Big4 of Top Tourist Caravan Parks. Als je die kaart hebt en van campings die hier bij aangesloten zijn gebruik maakt, dan krijg je vaak 10% korting en kun je gratis campings vooruit laten reserveren die hier ook bij aangesloten zijn. Wij hadden bijvoorbeeld 10% korting bij Top Tourist Parks en Big4, we waren automatisch lid via Apollo, de camper verhuurder. We hoefden alleen onze sleutelhanger aan de autosleutels te laten zien.

Doorgaans vonden wij de campings bij bijvoorbeeld de roadhouses en de kleinere campings leuker, ze zijn ook qua faciliteiten vaak veel eenvoudiger maar ook knusser omdat ze kleiner zijn.

In onze zomerperiode, daar de droge tijd, is het hoogseizoen in het midden en noorden van het land, het kan echt noodzakelijk zijn om te reserveren, zeker als je ook stroom wilt hebben. En dat is eigenlijk wel nodig omdat de avonden, vooral in het centrum van het land, dan koud zijn en een kacheltje dan geen overbodige luxe is. Ook houdt de huishoudaccu van een camper het vaak niet langer dan 12 uur uit zonder weer, door te rijden of aan stroom te staan, opgeladen te worden.

De camping van Dunmarra hoort bij het roadhouse, meer is er ook niet, eenvoudig maar goed

De camping van Dunmarra hoort bij het roadhouse, meer is er ook niet, eenvoudig maar goed en gezellig!

 

Wij hebben zelf niet veel gereserveerd, alleen in Broome met pijn en moeite een camping kunnen reserveren voor één nacht. Verder hebben het altijd op de gok gedaan, we zorgden er echter dan wel voor dat we vroeg in de middag op de camping waren, dan was de kans groot dat we een plek met stroom konden krijgen. Een paar keer is dit niet gelukt, o.a. op Yulara Campground hebben we het één avond en nacht erg koud gehad (het was 4 graden!) en in Broken Hill kwamen we erg laat aan en was er geen plek meer. Op beide plekken zijn we twee nachten gebleven, op Yulara hebben we bij aankomst gelijk een plek met stroom voor de volgende dag geboekt en in Broken Hill zijn we de volgende morgen direct naar een andere camping gegaan die ons ook veel beter aanstond.

Echter doorgaans lukt het wel om een plek te krijgen, zeker als je redelijk op tijd in de middag aankomt. Alle campings die wij gehad hebben waren prima, de een wat eenvoudiger dan de ander maar altijd netjes en schoon.

In de nationale parken heb je de zogenaamde campgrounds, de enige faciliteiten hier zijn doorgaans een bush toilet en kranen waar grondwater uitkomt, dat moet je dus voor gebruik eerst wel koken. Deze terreinen liggen vaak op de mooiste plekken maar het komt meer overeen met vrij kamperen, zie hiervoor de betreffende pagina in dit onderdeel.

Ayers Rock Campground is van alle gemakken voorzien

Ayers Rock Campground is van alle gemakken voorzien maar minder gezellig dan bijv. Dunmarra