Reizen met een camper

Toyota HiLux met camper opbouw, deze beviel ons enorm goed

Toyota HiLux met camper opbouw, deze beviel ons enorm goed

 

Een camper is een ideaal vervoermiddel in Australië waar je ook prima buiten de campings in de natuur kunt kamperen. Daar is een camper ideaal voor en ze zijn er van klein tot heel groot.

4wd campers zijn er niet in vele soorten en maten, meestal zie je Toyota Landcruisers met ofwel een verhoogd dak ofwel een hefdak. In 2006 hadden wij een Toyota Landcruiser met verhoogd dak. Het is een beest van een auto, dat zeker maar de leefruimte achterin is vrij beperkt en het bed is tamelijk smal. Dat vonden wij het ergste niet maar wat wel lastig was is het feit dat je niet rechtop in je bed kunt zitten en het een heel gedoe is als je er ’s nachts uit moet, de ander is geheid wakker. Feitelijk kun je met drie personen in zo’n camper verblijven, er is beneden ook een eenpersoonsbed maar het lijkt ons veel te krap met drie mensen, met twee was het al erg krap.

Dus in 2010 en in 2014 een Toyota HiLux met camperopbouw gehuurd en dat beviel een stuk beter! De auto op zich is minder krachtig dan een Landcruiser maar prima geschikt om de tracks mee te rijden. Het leefgedeelte was ruim genoeg voor twee personen en er was ook ruim voldoende bergruimte. Door het hefdak was de ruimte boven het brede bovenbed ook meer dan voldoende om te wenden en te keren en te zitten. Ook was dit bed erg gemakkelijk op te maken, wij lieten alles om het dubbelgevouwen matras zitten. Wij hadden alleen graag gezien dat er in de auto zelf wat meer ruimte was geweest, bijvoorbeeld een zogenaamde anderhalve cabine, dan hadden we de fototassen e.d. wat gemakkelijker kwijt gekund. Maar dat was eigenlijk het enige minpuntje. We hadden deze best mee naar huis willen nemen 🙂 Er zijn momenteel wel dergelijke campers met anderhalve cabine, die zijn echter wel een behoorlijk stukje duurder.

Toyota Landcruiser, beest van een auto maar niet echt fijn om in te leven

Toyota Landcruiser, beest van een auto maar niet echt fijn om in te leven

 

Het nadeel van de 4wd campers is voor velen dat er niet meer dan twee personen in kunnen leven, voor een gezin zijn ze totaal ongeschikt. En ook het feit dat ze minder luxe zijn schrikt velen af, een douche en magnetron zitten er bijvoorbeeld niet in, in de reguliere campers vind je die onderdelen meestal wel.

Er zijn echter vele campers in alle soorten en maten te huur, van eenvoudig tot zeer luxe en ruim. Het enige nadeel van deze campers is dat je niet op de ongebaande wegen mag en kan rijden. Zelfstandig een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Purnululu National Park en nog een aantal nationale parken is dan ook niet mogelijk, wil je daarheen dan is een trip boeken de beste manier.

Verder geeft een camper echt een gevoel van vrijheid, je hebt je huisje bij je, je kunt stoppen waar je wilt, ideaal! Voor ons is het echt de fijnste manier van reizen zowel in Australië als in Europa waar we sinds 1982 al met onze zelfgebouwde camper rondreizen, een Mercedes busje uit het bouwjaar 1977!

Onze trouwe bus, bouwjaar 1977, sinds begin 1982 al de onze!

Onze trouwe bus, bouwjaar 1977, sinds begin 1982 al de onze!