Vrij kamperen

Wat ons betreft is er niets mooier dan kamperen onder de Australische sterrenhemel!

Wat ons betreft is er niets mooier dan kamperen onder de Australische sterrenhemel!

 

Wat ons betreft is vrij kamperen in de outback het mooiste wat er is! Geheel op onszelf onder de sterren genieten van de stilte! Wij vinden het geweldig maar je moet het wel durven anders doe je geen oog dicht. Bij twijfel …. niet doen!

Er zijn in Australië ook vele parkeerplaatsen langs de highways, maar ook langs bekende tracks vind je ze wel, waar je mag overnachten, de zogenaamde 24 hours stopping plekken. Deze plekken zijn doorgaans ook erg mooi en je staat er nooit alleen.

Hetzelfde geldt voor de campgrounds in de nationale parken waar je tegen een kleine vergoeding ook ideaal met een camper kunt kamperen. Faciliteiten zijn er vrijwel niet maar als je met een camper of caravan reist heb je die zelf bij de hand. Het zijn doorgaans weergaloos mooie plekken in de natuur.

Als je met grote regelmaat op deze wijze kampeert is een generator echt wel nodig, wij stonden vaak vrij vroeg in de middag stil, zeker als we al op tijd een zeer fraaie plek vonden. We hadden dan de generator echt nodig om de huishoudaccu van de camper op een gegeven moment zover op te laten laden zodat deze voldoende stroom kon leveren om de koelkast gedurende de nacht ingeschakeld te houden. De nachten zijn wel koud maar het is wel zo prettig, zeker in de warmere gebieden, om je voorraad in de koelkast ook koel te houden. Ook gebruikten wij later in het zuiden ons kacheltje, die was hard nodig omdat het na zonsondergang tot onder de 10 graden afkoelde. De avonden zijn lang, zonder kachel wordt je echt door en door koud. Tevens konden we zo de laptop gedurende de lange, vaak koude avonden gebruiken zonder dat de accu hiervan leeg raakte. In de Australische zomermaanden ligt dit natuurlijk anders maar heb je de koelkast des te harder nodig.

Tip: Schaf een generator aan bij een bouwmarkt bij een grotere stad, bijv. bij het ophalen van de camper. Wij hebben in 2006 voor iets van 150 dollar een generator bij de bouwmarkt Bunnings gekocht, die vind je overal in het zuiden en oosten. Nu hebben we een wat zwaardere generator gekocht in Kununurra en moesten er duur aan! We hebben ‘m dan ook mee naar huis genomen! Ondanks dat hebben we de aanschafwaarde wel zo’n beetje terug verdiend omdat we de kosten voor campings uitspaarden! Het was daar echter niet om te doen, we vinden het kamperen in de outback simpelweg het mooiste wat er is!

Houdt er wel rekening mee dat veel land zogenaamd station land is. De boerderij zelf is doorgaans veel te ver weg om toestemming te vragen. Echter als je hekken opent moet je die ook weer goed sluiten. Vele tracks lopen over het eigendom van mensen en je vindt daar doorgaans ook hekken om het vee binnen een bepaald gebied te houden. Zorg ervoor dat je deze hekken weer netjes achter je sluit!

Een heerlijke plek in the middle of nowhere!

Een heerlijke plek in the middle of nowhere!

 

Handig boekje

Wij hebben een boekje gekocht dat gevuld is met allerlei tips voor overnachtingsplekken, aangegeven met gps-coördinaten. We hebben hierdoor echt waanzinnig mooie plekjes in Western Australia gevonden, wij hadden een boekje met alle plekken ten noorden van de lijn Perth – Kalgoorli. Er staan parkeerplekken langs de wegen in maar vooral ook erg veel mooie plekken langs de tracks. Het boekje was zijn geld meer dan waard. Zie: http://www.free-camping-australia.com.au Wij voerden de coördinaten in TomTom in en vonden de plekjes feilloos!

Overigens hebben wij ook zelf diverse prachtige plekken langs onze routes gevonden, o.a. bovenstaande Coongan River en onze plekken aan de Duck River en bij Tom Price. Maar als je op een gegeven moment echt iets zoekt is zo’n boekje ontzettend handig!

Onze mooie plek aan de Great Northern Hwy, uit ons boekje

Onze mooie plek aan de Great Northern Hwy, uit ons boekje